Kokrháč – kam až lze dojet na kole ?

Podzim právě ukazuje svojí lepší tvář, sezóna pomalu končí . Odhoďte tepáky a tachometry – je čas na turistiku!

Osobně neznám lepší období v roce než vydařený podzim. Odpadá závodní rytmus a člověk si může cyklistiku užít v mnohem příjemnějším pojetí než je tréninkové úsilí a regenerace po závodech. Při hledání motivace k tréninku se občas člověk pouští do objevování nových míst. V této (snad pravidelné) rubrice se Vám pokusíme přiblížit ty nejhezčí místa, kam je záhodno v našem okolí vyrazit.

Kokrháč 

Je až s podivem jak málo lidí o tomto magickém místě ví a přitom  při závodě Hasištejn Cup projedete prakticky kolem.

Kokrháč je přírodní památka ev. č. 1508, která se nachází v okrese Chomutov západně od vsi Místo na břehu Prunéřovského potoka. Správa AOPK Ústí nad Labem.

Důvodem ochrany je ukázka selektivního větrání ortorul s reliktním borem a výskytem medvědice lékařské.

Zdroj : Wikipedia

Krom toho, že jen málokdo ví, jak se vlastně nahoru dostat pěšky, je zde i varianta, která se dá zvládnout „kolmo“. Co je na této variantě to nejhezčí je naprosto senzační cestička vedoucí po hřebení celého kopce. Místy je sice trochu technicky náročná a hlavě v úvodu se ztrácí v lese, ale pokud se jí naučíte číst, tak si jí maximálně užijete. To nejhorší je dostat se k ní – je  to dost do kopce. 🙂

Ideální varianta příjezdu je posledním sjezdem z Hasištejn Cupu. V sekci před nejtěžším a nejrozbitějším místem se dáte jedinou cestou doleva. Po cca 100 metrech dojedete k menšímu skalnatému valu – ten objeďtě opět zleva – je zde stezka. Pěšky doporučuji jít po cestičce přímo přes něj – na kole je to však nesjízdné.

Stezka z levé strany Vás zavede k dalšímu valu – uvidíte přes něj menší pěšinu. To už je ta správná. Přibližně 500 m neudržovaného singletracku po hřebení. Projedete kolem několika skal, které zde asi ani nečekáte. Cesta Vás vyhodí přímo u našeho cíle – Kokrháč.  Skalnatý hřeben, který se svažuje až k Prunéřovskému potoku. Pokud si najdete cestu na největší plošinu je odtud neskutečný výhled.

Cestu zpět doporučuji po té samé pěšine a dolů pokračovat sjezdem Hasištejn Bike Cupu.

[simpleviewer gallery_id=“5″ bgcolor=“ffffff“ gallery_width =“100%“ gallery_height =“ 800 „]