Perun s námi – Perštejnské Giro 2012

Pokud se někdy za ta léta co Pohár Peruna žije svým životem stalo, že by se ukázala síla božského slova, nejjasněji se to ukázalo tuto sobotu na Perštejnském Giru. Při motání se v krušnohorských lesích to kolem práskalo a bouchalo, ale průtrž mračen postihla jen několik jedinců (především těch rychlejších – to jim patří).

Nové zázemí na fotbalovém hřišti v Perštejně si ihned získalo srdce závodníků. Rozlehlý areál nabízel důstojné prostory pro pořádání 1.závodu Poháru Peruna a dlouhá cílová rovinka byla svědkem několika těsných soubojů.

[divider top=“0″] [dropcap style=“2″ size=“3″]JUN[/dropcap]

Pro pořadatele bude jistě povzbuzující účast ve všech dětských kategoriích. Prakticky všude se sešla velice silná konkurence, a tak vítěz opravdu musel podat 100% výkon.  Při pohledu do výsledkových listin zjistíme, že se závodu účastnilo téměř 120 nadějí! Zájímavostí také je, že soutěž o nejlepší školu nabírá jasných rozměrů, protože mladí závodníci se ke své škole hrdě hlásí. Žebříček škol se připravuje, ale už teď je jasné, že domácí závod hrál do karet ZŠ Perštejn. V Poháru Peruna junior došlo k mnoha krásným soubojům až na hranici možností zúčastněných.

[list style=“arrow“] [/list] [jcarousel source=“post“ link=“image“ size=“100×100″ limit=“5″ items=“5″ speed=“400″ margin=“10″] [divider top=“0″] [dropcap style=“2″ size=“3″]PP[/dropcap]Ve 12:00 se na start řadili účatníci dlouhé trasy. Spekulovalo se, zda-li vítěz bude schopen dosáhnout času pod 2 hodiny – nepovedlo se. Favoritů na tuto hranici bylo několik. Se svojí výškou, 29″ palcovým Cannondalem a skvělou formou rozhodně Martin „Wembloud“ Rytych, dále do té doby 4-násobný vítěz tohoto závodu Vojta Marvan, další maratonec Hnízdil Teamu Lukáš Šustr či výborní technici s Mostu –  především pak junior Lukáš Kalita.

Jízda za zaváděcím vozem skrz Perštejn utekla rychle a v prvním šotolinovém výjezdu se začalo dělit také čelo závodu. V Klášterecké Jeseni okupovalala špičku pelotonu skupina Marvan, Rytych, Šustr a Šulc. Zrychlení Vojty Marvana grupu nadělilo. Na Mýtince se první objevil Márvy s náskokem cca 3 minut na Wemlouda. S odstupem pak 3.místo pro Hnízdil Team jistil Šusty.

Ti nejlepší sii poté protrpěli průtrž mračen, která je postihla pod mýtickou Meluzínou. O stupních vítězů už v tu chvíli bylo prakticky rozhodnuto. V cíli se po 2 hodinách, jedné minutě a několika vteřinách radoval z pátého vítězství Vojta Marvan. 3 minuty po něm dojel Martin Rytych a další 3 minuty se čekalo na bronzového Lukáše Šustra.

[media url=“http://www.youtube.com/watch?v=3bX2HaMON1o“ width=“600″ height=“350″]

Zajímavý je pohled do výsledků po kategoriích. V M40 nastal očekávaný nástup Martina Šindeláře, který nestačil jen na skvělě jedoucího Mílu Luxíka, který ač v závodě svojí nepozorností zabloudil (viz. video s občas velice skvostným komentářem), zaslouženě zvítězil. V nejzkušenějších mužích došlo ke krásnému souboji, když o vítězství Antonína Ježka před obhájcem Dušanem Zelenákem rozhodlo pouze 17 vteřin. V ženách už nikoho nepřekvapí vítězství Hanky Ježkové, která závod brala jako přípravu na světový pohár, který jí čeká přesně za týden v Novém Městě na Moravě.

Nicméně jistě mi dáte za pravdu, že poklona patří každému, kdo tento těžký a krásný závod dokončil, pořadatelům za odvedenou práci (aneb nic nejde bez chyb) a v neposlední řadě hlavně Perunovi – bůh větru a bouří k nám byl tentokrát milosrdný.

[list style=“arrow“] [/list] [divider top=“1″]

Již brzy se můžete těšit na další fotografie ze závodu, na vše bude upozorněno na webu. Pohár Peruna si teď dá chvíli pauzu a pokračovat budeme rychlým závodem v Bezručové Údolí v Chomutově. Hustá Rubárna se na nás těší!