Perun Bike Camp

Se zpožděním Vám přinášíme pár informací o průběhu letošního Perun Bike Campu. Ten se konal první zářijový víkend v kempu Prunéřov pod hradem Hasištejn. Součástí programu byl sprint, hlavní závod Hasištejn Bike Cup, dětské závody Perun Junior a další doplňkové akce…

Již v pátek večer se sešla poměrně slušná parta. V místní restauraci se promítaly videa z dosavadních závodů seriálu na velké plátno a premiéru mělo také video z Vejprt.

V sobotu se už od ranních hodin zaplňoval kemp nejmenšími závodníky, kteří si projížděli trať, která byla použita jak při jejich závodech, tak i při sprintu či dojezdu hlavního závodu.

Nejmenší se statečně prali s nástrahami těžkého okruhu a kategorii MZ6 vyhrál Jan Podzimek před Lukášem Hamatou a Barborkou Šindelářovou. Holky do 10 let ovládla Anežka Himmlová před Eliškou Nezbedovou a Suryou Štětinovou. V klucích do 10 let pro změnu opět zvítězil Marcel Červenka. Za sebou nechal duo David Hendrych a Martin Ondráček. Nejstarší holky, do 14 let, vyhrála Klára Šabaková před Nikolou Kuhnlovou a Katkou Mrkáčkovou. Kluci svedli také krásný souboj, když se z vítězství radoval Vojta Kočí a za ním musela o pořadí rozhodnout až komise starších – o 2.místo se shodně podělil Jaroslav Gut a Jan Glosík.

Poté byla v programu kvalifikace sprintu. Vítězem kvalifikace se stal Petr Ježek, který o vteřinu porazil Dana Aichingra a o další 3 vteřiny zpět byl Petr Kopecký. Do hlavního závodu se kvalifikovalo 32 závodníků.

Přípravy na hlavní závod byly v plném proudu a přesně ve 13:00 odstartoval peloton vstříct boji o trikoty mistrů Poháru Peruna. V prvním kopci se vyselektovala skupina favoritů, ze které po průjezdu Hasištejnem zbyla trojice Marvan-Rytych-Šimek. V prvním lehkém sjezdu postihl defekt Martina Wemblouda Rytycha a na čele tak zůstala pouze dvojice. Při tězžkém sjezdu k potoku už si na čele začal budovat náskok Vojta Marvan.

Smůla potkala také Lukáše Šustra, když už se dostal na dostřel 2.místu, tak ho defekt odsoudil do bojů a o dokončení. V cíli si pak vítězství vychutnával Vojta Marvan. 2.místo si pohlídal Martin Šimek. 3. dojel Pippo Zavadil. 4. místem pak překvapil vítez juniorů Dan Aichingr.

V ženách bylo o vítězství jasno už před startem. Nevíme co by se muselo stát, aby Hanka Ježková nevyhrála. Mistroský trikot je tak ve správných rukách.

Pauzu mezi dojezdem a vyhlášením výsledků vyplnilo play-off Perun Sprint Race. Nebyla nouze o těsné souboje a někteří ukázali, že vůbec nezáleží na tom, jak projedete první zatáčku, či přeskočíte úvodní klády. Postupně se mezi muži vytvořilo finále ve složení Petr Ježek, Vojta Marvan, Petr Kopecký, Martin Rytych. Ženy pak díky menš účasti jeli rovnou finále, do kterého nastoupila Hana Ježková, Markéta Podzimková, Klárka Šabaková a Lucie Drtinová. Vítězství si pohlídala Hanka Ježková, ale zdatnou soupeřkou jí byla Markéta Podzimková. Lucka Drtinová pak brala bronz.

Mužské finále nejlépe rozjel Vojta Marvan a za ním se krásně vyvezl Petr Ježek. Menší kolize vyřadila z boje Martina Rytycha, který si „štrejchnul“ o kolo Pítrse Kopeckého. Vojta s Petrem nechali vyvrcholení sprintu až do samého závěru. V něm Petr ukázal, že vítězství v kvalifikaci bylo zasloužené a přestože jel horší stopou dokázal Vojtu přespurtovat až na pásce.

Večer po vyhlášení výsledků následovala karaoke párty, která skončila až v pozdních hodinách. Nicméně podle účastníků se velice vydařila!

Dalším závodem Poháru Peruna bude kultovka Cestou pěti potoků. Tento závod se jede pouze pro kategorie dospělých! Do poháru Perun Junior se nezapočítává!