24.týden a 24.ročník KXC

24 týden a 24 .ročník  Kadaňských XCéček … tak to jsme fakt neplánovali … zjistil jsem to až při psaní těchto řádků.

Ano 24.víkend  byl opět ve znamení závodů v nedalekých Karlových Varech startoval AM Maraton České Spořitelny, Severočeská Amatérská Liga zavítala do Tuchořic a Peruňácký cirkus se stěhoval na vršky pod kadaňskou Úhoští.

Přiznávám se, že nezačínal úplně zvesela. Ve tři ráno nás probudil sice jemný, ale vytrvalý deštík, který se okolo páté proměnil v celkem prudký slejvák. Kouknul jsem na předpověď a uchechtnul jsem se při vzpomínce na všechny „radaristy“ a jejich hlášky o tom, jak pršet nebude a bude se prášit za kočárem.

Okolo sedmé slyším bouchnutí dveří auta. Honza Jansa přijel skládat svůj aparát k registarci … je optimistou, ale přesto připravuje „lite“ verzi a pro jistotu přidáváme plachtu, protože stan už místy neudrží přívaly vody. Čučíme do deště … vypadá to, že proprší celý den … a čekáme co se bude dít. Přijíždí „hospodský“ p.Jirkovský … podává nám ještě teplý štůdl a tváře se rozjasňují … protože přicházejí i první „hrdinové dne“ a jdou registrovat sebe a své děti do závodů.

Chystá se první start dětských závodů a nebe se rozjasní, vysvitne slunce a říkám si … pán Bůh nás má rád …

Kryštof Rybář zatáčí na travnatou část před Natálií Kouteckou …

Tak „omáčku“ máme za sebou a pojďme na to hlavní … na podmáčené a rozbahněné trati se odehrávají první souboje. V kategoriích nejmemeších ujíždí všem Jára  Šebesta z Chomutova a Sofinka Výdová ze CK Toi Toi Slaný. V „osmičkách „ ostrovský Mikoláš Icha a domácí závodnice Lucka Kothánková. V „desítkách„ se bahnem a vodou přibrodí Daniel Janka z Březové a starší sestra  jíž zmiňované Sofie … Thea Výdová. No ale to už se na trať dostávají rychlíci, kteří se po ní  řítí bez respektu. Dvanáctky  vyhrávají Aleš Icha z Ostrova … zřejmě dobrej oddíl … a domácí závodnice Stelinka Beránková. První závodníci, kteří zjistí stav dlouhé dospělácké tratě jsou z  kategorie čtrnáctiletých, kde zlato bere opět závodnice Hnízdil Teamu Anička Langerová a Matyáš Koudelka z Moravec Teamu.

Jan Molcar táhne peloton po startu před Miroslavem Fűrbachem …

Odpolední blok začíná závodem těch nej … zkušenějších Mužů nad 60 let, Mužů nad 50 let, Dorostenců a Žen. Dívky do 18 let vyhrává  Blanka Vaněčková z Rakovníka. Ženy Markéta Lepíková z Cyklotýmu Ostrov. Chlapáky do 18 let Míra  Fűrbach  z Profi Sportu Cheb. V  nejstarších mužích pak klášterecký  nestor Vláďa Dušek, v padesátnících pak … kadaňská legenda Libor Fišer.

Zbyněk Růžička trvale osamocen na čele …

Hlavní závod na 8 kol je poměrně slušná porce. Trasa není sice záludná, ale člověk si tu takřka neodpočine, protože prakticky není kde. Velký obdiv patří těm, kteří absolvovali sobotní Vary a postavili se i na lajnu v neděli u nás v Kadani. Byli vidět parádní souboje, nasazení , odhodlání i bolest … 🙂 Po startu se do čela závodu dostal Zbyněk Růžička (Ski Paudera  Staré Splavy), kterému pár kol kontroval Vojta Marvan. Zbyněk ale nedal šanci vůbec nikomu a jel si svůj závod stylem start-cíl. Domácí Vojta Marvan bral zlato v kat.M30, čtyřicátníky vyhrál opět domácí borec Jirka „Koudy“ Kalabis.

Šusty (Lukáš Šustr) před Zdeňkem Oupicem …

Den to byl nakonec jak vymalovanej … mě osobně a podle ohlasu dalších mnohých diváků a účastníků … se hodně líbily závody dětských štafet.  S tímto nápadem přišel Honza Vokáč z Team Biku Březová … díky za to!!! Zábavné bylo … vůbec je poskládat, tak aby bylo vyhověno pravidlům. Nesčetněkrát zaznělo … vy nám dáte … my vám dáme … takže tu byla nejedna štafeta „směsí“ různých dresů a dětí z různých týmů … a o to vlastně vůbec nešlo … důležité bylo, že se bavili děti i diváci …

Díky všem za účast a krásné férové souboje … 🙂

Příští rok na jubilejní 25 ročníku … nashledanou …

Bidpaj

Poděkování : Město Kadaň, Radek Fišer (SCHKO) za povolení tu blbnout, Cukrárna U Jirkovských za občerstvení … věčně hladových, Hasiči Kadaň za stan … díky kluci, Autodoprava Radek Vorel … za centrálu, Deft Design za medaile, diplomy a super zástěnu, Oťasovi Štejnarovi za posekání areálu a celé trati … a zapůjčení „Rangera“, Radce Štejnarové za luxusní slivovici … Pavlovi Hnízdilovi za dodávku a fotky … a Hnízdil Teamu  za stavění trati …

Speciální poděkování :Anička Langerová a Ondra Štejnar za značení  a úpravu „tankodromu“… a noční „vechtrování“  🙂

K dispozici jsou už od neděle Výsledky a první Fotografie …