Když se něco nevzdává …

Když se něco nevzdává, vypadá to takhle……

Kdysi dávno, před lety, konalo se mezinárodní mistrovství republiky v extrémním závodě tříčlenných štafet na druhé straně naší země a mělo jedno motto: Závod, který se nevzdává … Zatím to vypadá, že to vzdali pořadatelé a druhý rok po sobě, oblíbený Bobr Cup neuspořádali … kdoví, zda ještě někdy bude?! … Co však ještě asi nějakou chvíli bude, vzhledem k nadšení všech startujících, je nášváš Ropák, uspořádaný letos podruhé v předposlední zářiové sobotě na stejném místě jako loni.

Rozprava před startem …

V sobotním dopoledni se v areálu hospody a pensionu Na Vyhlídce, v Rašovicích u Klášterce nad Ohří, sešlo 17 týmů odhodlaných poprat se s nástrahami Doupovských kopců, výběhů, seběhů, výjezdů a sjezdů. S pravým doupovským bahýnkem a proudo-olejem řeky Ohře, oddělující Doupovské hory od těch Krušných, kterým se Ropák vyhýbá.

Běžci vyrážejí na svou trať …

Ve 12 hodin, skoro přesně, vyrazili společně všichni běžci z brány areálu, aby každý z nich vybojoval na 13 km dlouhé trati co nejlepší umístění s co největším náskokem na soupeře a tento náskok předal svému cyklistickému parťákovi na stejném místě. Cyklista vyrazil z brány se stejným úkolem, jen trochu jiným směrem, a na získání nebo ztracení, náskoku na soupeře měl 23 km, po kterých, vyčerpaný, předává štafetu svému vodáckému finišmanovi opět na stejném místě, v areálu hospody a penzionu Na Vyhlídce, v Rašovicích. Vodácký mistr měl za povinnost stejnou věc jako jeho parťáci, kteří to už měli za sebou, jen musel doběhnout k řece, probrodit se pro svou kéňu, pracně do ní nalodit a jet full gas po proudu řeky Ohře směrem na Kadaň, kde se po cca 2,5 km otočil okolo krásné oranžové bóje a musel držet náskok, nebo dohánět ztrátu, cestou zpět k rašovické lávce. Asi 100m pod lávkou, na kláštereckém břehu, musel vodák vylodit, uběhnout s lodí 150 metrů po souši nad lávku, tam se znovu nalodit a napříč řekou Ohří zaspurtovat pro své umístění do cíle u druhého břehu.

Ondra zkoušel dvakrát i kraula …

Na běžce čekalo na jejich trati okolo 400 nastoupaných a naklesaných metrů, spousta bláta, kamení a nezapomenutelný brod řeky Ohře, v místech proti hospůdce U Podkovy, ve kterém bylo letos cca o 30cm více vody než loni a proud byl tím pádem také znatelně větší. Všichni běžci to dali bez větších problémů a bez zranění. Nikdo z nich se ani neutopil, ba ani nenapil.

Eva přenesla kolo přes řeku prakticky jako jediná bez jeho smočení …

Cyklista musel letos bohužel využít kousek cyklostezky do Kadaně, protože původní trať byla zarostlá vysokým pažitem. Na kole musel překonat cca 800 výškových metrů, nahoru i dolů, a vzhledem k tomu, že velká část kolotrati byla společná s tou běžeckou, byla i ta cyklistova okořeněna bahnem, kameny, prudkými sjezdy (Martin Kříž a Aleš Beránek i ochutnali doupovské bláto) i výjezdy a … brodéééém. Pro kolaře byl stejný jako pro klusáky, ale … podmínky byly odlišné. Zkoušeli jste někdy chodit v cyklotretrách (Ne turistických)? Kloužou jako prase i na suchu … co potom ve vodě?! Proto někteří bikeři, nesoucí svůj stroj na rameni, měli kontakt s vodou velice osobní, a někteří určitě i ochutnali.

Stylová jízda i námořnická čapka …

Ovšem divácká kulisa v místě brodu byla příjemná a motivující. Taktéž na rašovické lávce bylo fandících diváků dostatek pro zvýšení výkonu všech závoďáků. Všichni, včetně pořadatelů, si celou akci užili a po skončení závodu zůstali na áfterparty až do nočních hodin. A o zábavu šlo v 1.řadě. Celá akce byla ušita pro každého, kdo se chce trochu zmáčknout a užít si den. Proto se účastnili i úplní amatéři, aby překonali sami sebe a užili si týmového ducha, srandu, zábavu a zážitek z těch silnějších.

Na startu se sešlo 17 týmů a stejný počet se sešel i v cíli, takže vše OK. Ovšem Alsche Team měl na kahánku, jelikož Lukáš Máslo Spáčil dokázal během své cykločásti zničit 2 kola a použít 3. Naštěstí jich v týmu měli dostatek a mohli závod dokončit (a ne poslední).

Lukáš Máslo Spáčil na třetím kole za brodem …

Vítězným týmem byli Krušnohorci (Martin Bidpaj Šindelář, Martin Vembloud Rytych, Ánri Outrata). Nejlepší MIX team (Jeny Eliáš, Olda Huja, Irča Konvalinková). Nej ženský tým (Jana Damašková, Marcela Michalková, Verunka Nagyová).

Nej ženský tým

Pro nás pořadatele byli nejlepší všichni. Byli skvělí, dali to, dali to i bez tréninku, neremcali, makali, bavili se a bylo nám spolu fajn.

Díky všem za účast a předvedené výkony. ROPÁK CREW … my to nevzdáváme!

Spešl thanks:

Ríša Pleticha, Martin Šindelář, Martin Rytych, Karel Kubový (příprava závodu), Dana Rytychová, Denča Tökölyová, Jirka Skalecký (kancelář, časomíra, hlášení z trati).

Martin Wembloud Rytych

Fotogalerie:

Zahájení a běh: https://janjansa.rajce.idnes.cz/20210918_Ropak2021_1_Behny/

Cyklistika: https://janjansa.rajce.idnes.cz/20210918_Ropak2021_2_Koliste/

Kanoistika a Závěr: https://janjansa.rajce.idnes.cz/20210918_Ropak2021_3_Padliste/