Wembloudovy Hrby potřetí

 

V sobotu jsme se již potřetí sešli za branou areálu RC dráhy(Oudaplacu) v Klášteci, abychom si společně užili závodění na oblíbené, nelehké trati v prostoru mezi Kláštercem, Ciboušovem, Louchovem a Domašínem. Počasí jsme vám objednali takové, aby jste si den užili. Po prvotním vyhrožování mraky prohánějícími se nad hlavami se vše srovnalo a slunce zalilo celý Klášterec.


Jako první se na start závodu postavily děti do 6-ti let. Pro ně byla speciálně vybudována trať o délce 200m v areálu RC dráhy, kterou capartíci mnohdy ještě na odstrkovadlech a v doprovodu rodičů absolvovali hned 2x. Majitelé RC dráhy připravili oproti minulému roku trať o mnoho zajímavější a to tím, že vysekali a vyznačili nádhernou terénní smyčku, která dětský závod zatraktivněla.

Nejvíce sil v klání těchto mladých adeptů cyklistiky v sobě vydoloval Václav Jírovec, který si počínal jako mazák a některým mladším závodníkům nadělil i jedno kolo.Smeknout však musíme přede všemi závodníky této kategorie a konstatujeme, že je krásné vidět 16ti členný minipelotonek soupeřící o vítězství.
Další kategorie PERUN JUNIOR startovaly na již tradičním okruhu nad Lipou, o délce 1km, který je sice z části po asfaltu, ale o to náročnější je terénní část okruhu a také vyrovnání se se změnou povrchů během závodu.Po lehkém ranním dešti měli závodníci juniorských kategorií veliký problém s přejetím dřevěné lávky, která je přiváděla z pole na asfalt a spousta z nich se díky tomu potkala se zemí mnohem těsněji, než si sami (i my) přáli. Rychlou akcí jsme na lávku natahli koberec, který přejezd zabezpečil. Ještě před startem svého závodu Z10 na kluzkost lávky doplatila Terezka Duchková, která bohužel do závodu ani neodstartovala. Na ten samý přejezd doplatila při závodě MZ14 také Eliška Nezbedová, která kvůli bolestivému a nepříjemnému pádu svůj závod nedokončila a musela být ošetřena a odvezena na kontrolu do nemocnice. Přejeme oběma dívkám brzké uzdravení a zhojení ran a naraženin, aby nadále mohly prohánět své soupeřky a prát se o vítězství.

 

Suverénní výkony během dvou okruhů v kategorii MZ 10 podal jak Karel Macán z Chodova, tak mezi dívkami Anežka Himmlová z Nevix teamu, kteří si s nástrahami tratě i s prudkým stoupáním při průjezdu cílem poradili nejlépe.

Kategorie MZ14 jela závod vypsaný na 4 okruhy a kvůli malému počtu dívek byl závod odstartován společně. Mezi chlapci se odehrál veliký souboj mezi Davidem Zadákem a Tomášem Hendrychem, ze kterého nakonec vyšel vítězně prvně jmenovaný. Suverénkou mezi dívkami byla zcela jasně Dana Tětivová, která si i na pohled krásnou jízdou dojela pro vítězství. Nejde nezmínit, že Dana dojela 4.celkově i mezi chlapci!! Klobouk dolů!
Po dojetí dětských závodů následovalo vyhlášení a tombola. Obojí týkající se PERUN JUNIOR. Pauzu mezi dětskými závody a závodem hlavním si mohl každý trávit po svém. Děti hojně využívaly nafukovacího, skákacího hradu, který zajistil KABEL1, ale nejen toho. Také se nám parádně bavily jízdou na minidromu RC dráhy, což kvitujeme, jelikož je vidět, že mají kolo opravdu rády! Rodiče většinou trávili pauzu hlídáním ratolestí, přesto si mohli v klidu sednout ke stolku a vychutnat kafíčko, nebo jiný denní nápoj  a užívat tepla a slunce.

Ve 14 hodin se na start hlavního závodu postavilo 100 závodníků všech ostatních kategorií a rozpoutal se boj….pekelný boj! Tím, že předchozí dny pršelo, jen se lilo a v sobotu svítilo slunce a prudce se oteplilo, vzniklo v lese prostředí zvané sauna, nebo také sušárna. Spíš bych to ale viděl na tu saunu, jelikož suchý do cíle nedojel opravdu nikdo. Předchozí deště a práce lesních dělníků na jejich maslostrojích udělali z trati malé bahenní lázně. Na svlažení jsme vám v jediném traťovém brodu postavili malou hráz, aby byl přejezd potoka atraktivnější.Sám jsem na to málem v druhém kole doplatil, když jsem do něj zahučel tak, že mě mé zadní kolo vzduchem málem předjelo.Nakonec jsem to však ustál a doufám, že i vy ostatní.

 

Od startu se peloton roztáhl po silnici a před nájezdem do terénu bylo již bezpečno a nedošlo zde k žádné nebezpečné strkanici a snad ani zácpě. Pořadí na prvních místech se vyselektovalo hned v prvním terénním stoupání, kde udával tempo Vojta Marvan, těsně následovaný Martinem Wembloudem Rytychem. Na dalších místech sváděli souboj L.šustr a D.Dolanský. V kamenitém výjezdu k Domašínu již Rytych tempo Vojty Marvana neakceptoval a z rychlíku si dobrovolně vystoupil. Toho náležitě využili další dva jmenovaní. Pořadí těchto prvních čtyř lidí bylo stejné i po technickém sjezdu a průjezdu do druhého okruhu, když všichni byli v jedné minutě. Ve druhém kole zatroubil k útoku Martin Rytych, když se bez problémů dostal přes Danka Dolanského a poté i Lukáše Šustra. Náskok Vojty Marvana však byl nedosažitelný. Po vytvoření poměrně luxusního náskoku na třetí místo měl však Wembloud defekt předního kola a na naprosto prázdném kole dojížděl poslední 2km závodu a zrovna v nejtechničtější pasáži závodu. O svůj náskok i druhé místo tím samozřejmě přišel a dojel čtvrtý. O svůj náskok málem přišel i Vojta Marvan, který píchl zadní kolo v posledním sjezdu a tak rozdíl mezi ním a druhým v pořadí, Lukášem Šustrem činil v cíli pouhých 35 vteřin.Třetí dojel Danek Dolanský. Nejlepší ženou závodu nebyla žádná jiná, než naše Hanka Ježková z GT Czech, která dojela ve skvělém čase 1:08:02.
Závod vyšel pro spoustu lidí skvěle, ale také ho letos provázelo spoustu defektů i pár lehkých pádů, takže ošetřovatélé v čele s Mgr. Jiřím Jedličkou měli o zábavu postaráno. Nejen kvůli pádům, ale také kvůli spoustě vosích bodnutí. Nic vážného se zaplať přírodě nestalo a tak nezbývá, než poděkovat všem zůčastněným a doufat ve vaší další účast v následujících ročnících!

Wembloud
P.S. – Jedna výtka by tu ale byla. Přátelé, není nic jednoduššího, když si vypijete energy gel, nebo sníte tyčinku, vložit si obal zpět do kapsy. Odhazovat tyto obaly po lese se mi jeví jako podřezávání větve nám všem i vám samotným. Kdykoli se může stát, že kvůli nečistotě, kterou způsobíme nám mohou Lesy a.s. zakázat pořádání závodů. A hlavně jsou to i vaše lesy, které chcete určitě mít krásné, čisté a vonící lesem a ne smetištěm. Sám obaly vracím do dresu celou svou kariéru a ještě mi to nikdy výkon nesnížilo. Věřím, že se nám společně povede tento nešvar úplně odstranit a budeme závodit čistě. Díky za pochopení !!