Jaký byl Ropák 2022

V sobotu 24.09.2022 se v Rašovicích a okolí konal 3.ročník závodu tříčlenných štafet, pod názvem ROPÁK.

Štafeta, složená z běžce, cyklisty na horském kole a vodáka, musela zdolat 12km běhu, 22 km na kole a 6,5 km na vodě. Všechny tři disciplíny obsahovaly brod řeky Ohře, který si všichni startující náležitě užili.

Rozprava před startem …

Týden před konáním závodu jsme měli obavu z vysokého průtoku řeky, nebo spíše z toho, abychom nelovili kola, cyklisty, nebo běžce až v Žatci. Počasí se nad námi slitovalo, posledních několik dnů nepršelo a hladina řeky stačila trochu klesat, takže jsme ani nemuseli natahovat pomocná lana a všichni brod zvládli, aniž by si namočili pupíky.

Původně to vypadalo, že letos budeme mít rekordní počet startujících týmů, ale v posledních dnech se 4 týmy odhlásily, ze zdravotních důvodů, a tak jsme na stejném počtu jako loni a to 17 štafet. I když počet týmů je stejný, startovala spousta nových tváří. Samozřejmě i ti provaření sporťáci z let minulých. Všichni dohromady se postarali o parádní, uvolněnou, skoro až domáckou atmosféru, kterou jsme si dosyta užili.

Ríša Pleticha s obrovským náskokem u brodu …

Samotný závod probíhal velmi svižně. Na prvním běžeckém úseku kraloval „král“ Richard Pleticha a to v čase 53:20. Založil tím základ k vítězství svého „Krušnotýmu“ a překonal tím rekord Martina Pavouka Sýkory, z prvního ročníku o 40 vteřin. Nejlepší borec cykločásti, Vojta Marvan,  startoval do svého úseku až z 13.místa, a i když byla šance na vítězství pramalá, dal do toho vše a vytáhl tým „Černý Koně„, složený až ráno před startem, hodně do předních pozic a jejich práci dokonal vodák Jarda Volák, který je dotáhl na konečné 5.místo.

Filip Bílek v těsném kontaktu s řekou …

Nejlepším vodákem letošního roku byl Míra Řehák, který svou vodáckou část vyhrál podruhé za sebou na rychlostňáku. Jeho tým „Krušnoenergy“ byl složen velice vyrovnaně a nebýt defektu Adama Vaněčka, byl by souboj o první první místo o dost dramatičtější. Takto jim to stačilo „pouze“ na 2.místo v pořadí týmů.

Pár prvních šťouchů Míry Böhma …

Vítězný „Krušnotým„, ve složení Ríša Pleticha (1.), Aleš Beránek (3.) a Karel Leština (2.), dosáhl celkového času 2:38:40.

Nejlepší MIX tým „PaBaTom„, ve složení Pavel Trochymčuk (8.), Tom Hulínský (5.) a Barča Jansová (16.), dosáhl času 3:23:28

Nejlepší MIX tým …

Nejlepší čistě dámský tým „Mašinky Kadaň„, ve složení Eva Mutlová (14.), Marcela Michalková (17.) a Soňa Ondrejková (9.), dorazil do cíle v čase 4:27:35.

Katka Molnárová optimalizuje teplotu před vstupem do lodi …

Za zmínku stojí i nejodvážnější tým. Tým žen, pod názvem „Medůzy„,ve složení Táňa Hudková (15.), Radka Pletichová (16.) a Petra Krejzová (17.), dorazil do cíle v čase 4:35:04. Jelikož byly dámy posledním týmem v cíli, je potřeba porovnat jejich čas s posledním týmem z roku 2020, který dokončil v čase 5:48:16 a to je rozhodně veliký rozdíl, když uvážíme, že je to tým složený na stejném jádru.

Klasickej František Průcha než se dostane k lodi …

Celkově proběhla akcička v pohodovém duchu, za skvělé nálady a spokojenosti startujících i pořadatelů. Pecka zázemí s jídlem, pitím a příjemnou obsluhou nám poskytla Hospoda Na Vyhlídce v Rašovicích a celý závod podpořili spřátelené firmy MLK stavební, Jízdní kola Hnízdil, Instalaterské práce Marek Pleticha a Jirka Král z Plzně, díky kterým jsme byli schopni dát dokupy ceny pro vítězné týmy.

Kukanda z Rašovické lávky …

Pořadatelské a časoměřičské práce poskytli Dana Rytychová, Olda Huja, Jirka Skalecký, Ríša Pleticha, Martin Šindelář, Karel Kubový a Martin Rytych. Díky těmto všem lidem probíhalo vše hladce a mohli jsme si dopřát podrobný výsledkový servis.

Za pořadatele M.R.

Výsledky